Onze wijngaard

Eerlijke kwaliteitsproducten ontstaan alleen maar door op een eerlijke en duurzame manier te werken.

Heerlijckheid Ophemert

Wijngaard De Kruithof is een lieflijke wijngaard in het Gelderse Ophemert. De wijngaard ligt op het grondgebied van de Heerlijckheid Ophemert op luttele afstand van het kasteel.

De wijngaard is ruim een halve hectare groot en is aangeplant in mei 2012 met wijnstokken van de schimmelresistente rassen Johanniter en Souvignier Gris. In de wijngaard wordt zo duurzaam mogelijk gewerkt met respect voor de omgeving, de planten en het bodemleven.

Alle planten worden met liefde en aandacht verzorgd. Al onze wijnen zijn Nederlandse kwaliteitswijnen met een officiële Europese Beschermde Geografische Gebiedsaanduiding, waarvoor dit vignet mag worden gebruikt.


Het ontstaan

Er moest een nieuwe keuken komen

In 2009 verhuisden Kees en Marion naar Ophemert en betrokken daar een kleine boerderij. Er moest veel opgeknapt worden aan de boerderij en het zou zeker een meerjarenproject worden. Te beginnen bij een nieuwe rieten kap en drainage rondom de boerderij om het regenwater af te voeren. Daarna zou het boerderijtje aan de binnenkant worden opgeknapt.

Aanplant wijngaard in 2012

Maar, toen achter hun boerderij in Ophemert een fraaie lap grond vrij kwam, was de keuze voor een wijngaard snel gemaakt. Een gedegen voorbereiding door middel van grondonderzoeken, studies, werkbezoeken, contacten met collega’s en cursussen in het buitenland, leidde tot de aanplant van de wijngaard in 2012.

Proeflokaal met wijnterras en binnentuin

Daarnaast werd een fraai proeflokaal gebouwd en werden een terras en binnentuin aangelegd met met uitzicht op de wijngaard. Een proeflokaal met keuken voor alle cateringactiviteiten, een plek waar Marion haar huisgemaakte lekkernijen voor de wijn-spijsarrangementen en ontvangsten bereidt.

Nu deze investeringen zijn gedaan en de gasten op een aangename manier kunnen worden ontvangen en verrast zal de wens voor een nieuwe keuken in de boerderij ook nog wel een keer in vervulling gaan.

De rassen

De wijngaard is in 2012 aangeplant met twee witte druivenrassen.

Johanniter

Johanniter is een witte druivensoort. De druif is in 1968 door Johannes Zimmermann van het wijnbouwinstituut in Freiburg gekweekt als schimmel-resistent ras, waardoor het spuiten in de wijngaard tot een minimum kan worden beperkt. De Johanniter is het resultaat van kruisingen met onder andere het moederras Riesling.

Souvignier Gris

Souvignier gris is een schimmelresistente druivensoort, ontwikkeld in 1983 door het wijnbouwinstituut in Freiburg uit een kruising tussen de druivenrassen Cabernet Sauvignon en Bronner. Ondanks het feit dat de druif een roze schil heeft, valt de Souvignier Gris onder de witte druivenrassen.

Contact

Wijngaard De Kruithof

Pippertsestraat 12
4061 BK Ophemert

+31 (0)6 53 93 10 83 (Kees)
+31 (0)6 44 46 82 35 (Marion)

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

VNWP

Wijngaard De Kruithof is aangesloten bij de Vereniging Nederlandse Wijn Producenten (VNWP).

Wijngaard De Kruithof is aangesloten bij de Vereniging Nederlandse Wijn Producenten (VNWP).
Cookies maken het eenvoudiger voor ons om onze diensten te leveren. Met het gebruik van onze diensten geef je ons toestemming om cookies te gebruiken.